Katedra za botaniko

ZELENI ŠKRAT preganja rastlinsko slepoto

  Zeleni škrat    Poskusi sam    Radovednež    Drobnogled    Kino 
  Študentov škrat    Ropotija    Povezave    Išči 

V semenu se kopičijo založne snovi

Poskusi sam

Poskusi sam

Potrebščine

  • semena fižola, arašida in koruze
  • jodovica
  • petrijevka ali druga posodica za barvanje
  • ročna lupa

Namen poskusa

Poskus prikaže, da so v semenu mlade rastlinice in velike količine založnih snovi.

Izvedba poskusa

Semena fižola in koruze namočimo čez noč v vodi. Pri arašidu lahko uporabimo pražene stroke, ki jih kupimo v trgovini z živili. Semena si ogledamo, kot je prikazano na slikah, in jih obarvamo z jodovico.

Seme fižola

seme fižola

Pri fižolu je strok plod, zrno fižola pa seme. Z namočenega semena lahko olupimo semensko lupino, ki je del semena. Vse, kar je znotraj semenske lupine, je mlada rastlinica (kalček ali zarodek).  Na mlado rastlinico kanemo nekaj kapljic jodovice in počakamo, da jodovica prodre skozi povrhnjico. Fižol je dvokaličnica in ima dva velika klična lista, ki shranjujeta založne snovi - predvsem škrob, ki se obarva črno. Preostali del zarodka se ne obarva temno z jodovico. Klična lista sta močno spremenjena lista - torej sta z listnim pecljem pritrjena na steblo mlade rastlinice. Ko ločimo obe polovici rastlinice, prelomimo en pecelj kličnega lista. Nad kličnima listoma sta na steblo s pecljem pritrjena mlada prava listia- v semenu sta brezbarvna, vendar se bo med kalitvijo njuna listna ploskev močno povečala in začela bosta proizvajati klorofil in druge elemente fotosintetskega aparata. Iz teh listov se tako razvijejo prvi pravi zeleni listi, ki opravljajo fotosintezo.

Založne snovi v semenu potrebuje mlada rastlinica za začetek rasti ob kalitvi. Ko se razvijejo pravi pravi zeleni listi, začne rastlina opravljati fotosintezo - tako sama proizvaja organske snovi in ni več odvisna od založnih snovi, nakopičenih v semenu.

Fižol spada med metuljnice (stročnice). Semena stročnic vsebujejo poleg ogljikovih hidratov (škroba) tudi precej olj (npr. arašid, soja) in beljakovin (npr. soja).

Seme arašida

seme arašida

Arašid tako kot fižol spada v družino metuljnic - obe vrsti imata zelo podobno zgradbo semena in plodu. Plod je strok. V plodu najdemo več semen. Pri arašidu je semenska lupina tanka rdečkasta kožica - vse, kar je znotraj nje, je mlada rastlinica (embrio). Tako kot pri fižolu ima mlada rastlinica arašida dva klična lista, ki vsebujeta založne snovi. Pri arašidu vsebujeta klična lista malo škroba, zato se slabše barvata z jodovico kot klična lista fižola. V kličnih listih arašida se kot založna snov kopičijo tudi olja. Iz semen arašida zato pridobivamo arašidovo olje in arašidovo maslo.

Prvi dizelski motor, ki ga je izumil Rudolf Diesel, je kot gorivo uporabljal arašidovo olje.

Seme koruze

Za koruzo v pogovornem jeziku rečemo, da na koruznem »strožu« zrastejo koruzna »zrna«.  Koruzno zrno je v resnici plod - zunanja lupinica zrna nastane z zraščanjem stene plodnice in semenske lupine. Koruzni storž pa tudi ni botanični storž (tega imajo iglavci), ampak močno spremenjen klas.

plod koruze

Koruzni plod ima dve strani: ena stran je enakomerno rumena, na drugi strani pa opazimo svetlejšo liso. Svetlejša lisa predstavlja mlado rastlinico (zarodek ali kalček), preostali del zrna pa napolnjuje založno tkivo, ki vsebuje veliko škroba. Namočen plod položimo na mizo tako, da je svetla lisa na zgornji strani, in prerežemo točno po sredini (smer reza je označena na sliki).

zgradba ploda koruze

Pri fižolu in arašidu so založne snovi vskladiščene v kličnih listih, ki so del zarodka (mlade rastline). Zrelo seme koruze pa vsebuje posebno založno tkivo (endosperm), ki ni del mlade rastline. Založno tkivo vsebuje veliko škroba.

Zarodek koruze vsebuje zelo malo škroba. Sestavljajo ga korenina, steblo, pravi listi in en klični list (koruza je enokaličnica). Klični list je ščitaste oblike in leži med založnim tkivom in osjo korenina - steblo - listi zarodka. Klični list je pritrjen na steblo zarodka s širokim pecljem. Med kalitvijo klični list transportira založne snovi od založnega tkiva do osi korenina - steblo - listi. Zarodek koruze ima več pravih listov - ti so dobro opazni na sliki, ki prikazuje barvanje s safraninom. Listi in korenina so obdani z zaščitnima kapucama, ki ščitita liste in korenino na začetku prodiranja skozi prst.

Na steblu zarodka pogosto opazimo majhne izrastline, ki so zasnove za nadomestne korenine. Koruza spada med trave in ima šopast koreninski sistem, ki ga sestavljajo mnoge nadomestne korenine, ki izraščajo iz stebla. Med kalitvijo najprej prodre v zemljo korenina zarodka, kmalu pa opazimo tudi nadomestne korenine (glej slike na strani Koruza zaznava težnost).

Ugotovitve

V semenu je mlada rastlinica, ki ima kratko steblo, majhne liste in koreninico. V semenu je tudi veliko založnih snovi, ki jih rastlinica uporablja za rast med kalitvijo in takoj po njej, dokler ne razvije zelenih listov in začne opravljati fotosintezo, torej sama izdelovati organske snovi. Založne snovi v semenu so ogljikovi hidrati (škrob), maščobe (olja) in beljakovine.

Učne povezave

  • Zgradba semena dvokaličnice in enokaličnice
  • Kalitev in rast
  • Založne snovi v rastlinah
  • Zabava z jodovico (poskus; škrob v živilih)

Avtor te strani: Barbara Vilhar

Zadnja sprememba strani: 17.05.2005

Zeleni škrat    Poskusi sam    Radovednež    Drobnogled    Kino    Študentov škrat    Ropotija    Povezave 

Kdo je Zeleni škrat?   Avtorji in pravica do uporabe   Piši Zelenemu škratu                                Išči